Páxinas

venres, 19 de xaneiro de 2024

QUE EFECTOS CAUSA NO NOSO ORGANISMO O CONSUMO DE CHOCOLATE?

 QUE EFECTOS CAUSA NO NOSO ORGANISMO O CONSUMO DE CHOCOLATE?



ALGUNHA VEZ OÍCHEDES ISO DE QUE O CHOCOLATE CAUSABA FELICIDADE? 

OU VÍSTEDES NAS PELÍCULAS QUE SE COMÍA DESPOIS DUNHA RUPTURA AMOROSA? NESTE ARTIGO IMOS DESCUBRIR SE É CERTO.


O chocolate é un alimento integrado de forma homoxénea na dieta de toda a poboación, aínda que non sexa necesario para a nosa existencia. Sabemos que a semente ven de América, onde a coñecían como “o alimento dos deuses”, e que debido á colonización, extendéuse  por todo o mundo a súa plantación e o emprego que alí lle daban. Grazas a que continentes como Europa estaban moi avanzados, conseguiron crear receitas novas que deron lugar a todas as variedades existentes hoxe en día, sendo Bélxica e Suiza os que se puxeron á cabeza do proxecto. 


O chocolate procede do cacao, do pó e da manteiga, pero para a súa fabricación empréganse moitos máis alimentos que eses, como son o azúcre, o leite, ou outros edulcorantes dependendo da clase.


  • O cacao procede da semente do Theobroma cacao ou Cacaotero, árbore tropical que se cultiva en África e América. A partir dela extráense os grans, que pasan por un proceso de torrado e serven para obter o cacao en pó, e máis as fabas, que dan a manteiga de cacao. Todo o que se obtén desta semente é natural, e por si só ten moitos beneficios que o chocolate non nos aporta ao estar mesturado con outros alimentos.


     


  • O azucre engádeselle en moi pouca cantidade para aumentar o doce no sabor e que non sexa tan amargo. Ademáis, así o uso na repostería ten un mellor comportamento. Non en todos os casos é así, pois o chocolate con leite ou o chocolate branco levan cantidades moi elevadas deste compoñente, facendo que xa non sexa tan natural e san coma o amargo ou puro.




Na súa composición química destaca a concentración de flavonoides, un compoñente químico con capacidade antioxidante, que aporta grandes beneficios como a reducción do risco de padecer diversos tipos de enfermidades.

O chocolate posúe cualidades antidepresivas, porque eleva os niveis cerebrais de serotonina; dopamina e endorfinas, hormonas relacionadas cos cambios de humor, que xeran reaccións positivas no organismo. Tomar chocolate de forma controlada mellora o estado de ánimo e aporta enerxía, a parte de mellorar a memoria e previr o avellentamento do cerebro. O cacao é unha gran fonte de feniletilamina, substancia que xera o cerebro naturalmente, que produce euforia e benestar emocional. Debido ao seu alto contido en vitamina C e fibra, convértese nun excelente preventor de enfermidades cardiovasculares e cerebrovasculares, de cáncro hepático, de enfermedades gástricas e de colon. Ten alto contido proteico e aporta moitas calorías, polo que adoita ser utilizado en dietas hiperproteicas.

Canto máis procesado esté o alimento que conteña cacao, perde a meirande parte de nutrientes e propiedades positivas, o que quere dicir que canta máis porcentaxe de cacao leve, considérase máis beneficioso.

Aínda tendo en conta os aportes positivos que podemos obter a partir do chocolate, non é recomendable excederse no seu consumo, xa que ten un alto número de calorías e grasas que en moita cantidade pode resultar perxudicial.



Artigo realizado por Alba Martínez Lojo, Tania Silva Muñiz e Alba Millán Santos.




Ningún comentario:

Publicar un comentario

Dra Rocío Villar Taibo, Nutricionista e Endocrina, fálanos da alimentación saudable e da importancia do exercicio, sobretodo o exercicio de ...