Páxinas

xoves, 25 de xaneiro de 2024

A fibra nas froitas.

   a FIBRA e as FROITAS 

 


 




 

 

 

QUÉ SON AS FROITAS?

Se denomina froita a aqueles alimentos obtidos de plantas cultivadas ou silvestres. Estas adoitan consumirse no seu estado fresco, é dicir, aos poucos días da súa recolección, unha vez alcanzada a súa madurez e na súa temporada, é dicir, que crecen de maneira natural co clima favorable para a plantación e para a colleita.
 

Cada froita ten un índice glicémico diferente, combinado con proteínas ou graxas pódese modificar para mellorar o metabolismo da glicosa. Case toda as froitas conteñen fibra.  

 QUÉ É A FIBRA ?

A fibra é un compoñente vexetal que contén polisacáridos e lignina e é moi resistente á hidrólise por encimas dixestivas humanas. A fibra é fundamental para a defecación mantendo a microflora no colon e axuda a obesidade xa que reduce o nivel de absorción de azucres no intestino.  

Ademais de axudar a previr o estreñimiento, as dietas ricas en fibra considéranse preventivas de enfermidades e axudan a controlar a diabetes ou o cancro de colon.

Pero a fibra podémola dividir en dous tipos:

1. A FIBRA SOLUBLE: atrae a auga e retarda o proceso dixestivo. Ademais, reduce o colesterol. Atópase sobretodo en cereais como a avea, cebada, en legumes como sementes, lentellas e algunhas froitas e vexetais. 

2. A FIBRA INSOLUBLE: este tipo de fibra acelera o paso dos alimentos polo estómago e os intestinos. Atópase no trigo, nos vexetais como a coliflor, repolo e cereais integrais. 

FUNCIÓNS


A fibra colabora coa flora intestinal, o conxunto de bacterias que viven no intestino encarganse de procesar algúns alimentos de difícil dixestión, absorbendo nutrientes e formando un ecosistema complexo que se autorregula e mantén o equilibrio. A fibra axuda a dar consistencia ás feces e favorece así o tránsito intestinal. Ademais, reduce a absorción de colesterol, glicosa e ácidos biliares. 

A fibra provoca unha sensación de saciedade que pode axudar a controlar o peso. Unha dieta baixa en fibra prolongada pode provocar problemas como estreñimiento crónico, diverticulose, cancro de colon, síndrome do intestino irritable ou colite ulcerosa.

   BENEFICIOS PRINCIPAIS

As froitas son consideradas como un axudante para previr o estreñimiento. A fibra dietética considérase a clave desta propiedade. A cantidade media de fibra que proporcionan as froitas oscila entre os gramos 9 por cada gramos 100. As froitas recomendadas para este efecto son as mazá, amorodo, kiwi e a laranxa.
Outros beneficios principais da fibra son que axuda a manter o intestino limpo e saudable, xa que favorece o tránsito intestinal e evita o estreñimiento e a acumulación de toxinas no organismo.


OUTROS BENEFICIOS

O consumo regular de fibra de cereais integrais está asociado a unha diminución da mortalidade por enfermidades cardiovasculares, infecciosas e respiratorias, tanto en homes como en mulleres. Tamén axuda a previr diversas enfermidades como a diverticulose, enfermidade provocada pola presión excesiva sobre as paredes intestinais para evacuar as feces inconsistentes, ou a obesidade, xa que son máis saciantes que os alimentos sen fibra.

Por último, hai algúns estudos que indican que aqueles que consumen un maior número de alimentos ricos en fibra teñen menos posibilidades de padecer cancro de colon.

RISCOS 

Unha inxestión excesiva e descoidada deste compoñente vexetal pode causar graves danos ao corpo. Un dos perigos do alto consumo de fibra é que, ao non permitir que a glicosa pase directamente ao torrente sanguíneo, pode reducir a absorción de minerais importantes para o organismo como o calcio ou o ferro.

Ademais, a inxestión de fibra pode provocar unha menor dixestibilidade, xa que aínda que isto pode contribuír á perda de peso e a retrasar o baleirado gástrico, á súa vez pode provocar unha maior distensión abdominal, gases e flatulencias. Por este motivo, non se recomenda o consumo de fibra para persoas con gastrite ou que deben coidar especialmente o seu estómago.

ALIMENTOS RICOS EN FIBRA

As verduras son a fonte máis grande e natural de fibra. Os máis ricos neste compoñente son as leitugas, acelgas, cenorias crúas, espinacas, brócolis, alcachofas, cabazas, patacas, xudías verdes e zumes de vexetais. Tamén hai moita fibra en legumes e froitos secos como sementes de xirasol, améndoas, pistachos e noces.

Tamén se recomenda comer froita para aumentar o consumo de fibra. Os que conteñen máis fibra son as mazás, os plátanos, as peras, as mandarinas, os figos e outros froitos secos.

Outra das principais fontes de fibra máis importantes son os cereais: o trigo e os seus derivados, o pan integral, o arroz integral, os cereais ricos en fibra, a pasta de trigo integral, etc.


Ningún comentario:

Publicar un comentario

Amiña tataratataravoa estaria contenta

 https://www.facebook.com/share/r/Ca7zywhY6BVHdto5/